Terug naar het overzicht

Bij het vullen van een webpagina, is het waarschijnlijk dat je ook afbeeldingen wilt gebruiken, zoals foto’s en illustraties. De procedure voor het uploaden in Umbraco varieert, afhankelijk van hoe jouw partnerpartij dit heeft ingesteld. Vaak zien we de volgende methodes terugkomen:

  • Een afbeelding invoegen vanuit de Media Library
  • Direct een afbeelding uploaden vanaf de computer

Goed om te weten is dat je de afbeelding nooit écht toevoegt aan een webpagina. Het systeem maakt namelijk gebruik van een link naar de afbeelding. Als je een afbeelding verwijdert, zal deze link verdwijnen waar deze ook automatisch verdwijnt van alle pagina’s waarop de betreffende afbeelding is gedeeld. In sommige gevallen kunnen pagina’s hierdoor kapot gaan. Onze tip is om de package Nexu te installeren. Hiermee krijg je een melding als je een afbeelding wilt verwijderen die op dat moment nog ergens wordt gebruikt.

Een afbeelding invoegen vanuit de Media Library

Ga naar Media, bovenin het Umbraco CMS menu.

Umbraco Menu

Let op: de menubalk in jouw Umbraco-omgeving, kan verschillen van bovenstaand voorbeeld, afhankelijk van de Umbraco-versie van de website.

Sleep de afbeelding die je wilt toevoegen in het veld, of kies een bestand. Je kan er ook voor kiezen om eerst een map aan te maken, zodat je alle media gelijk goed en duidelijk kunt organiseren. Dit doe je in het uitklapveld bij Create. Kies hier voor Folder en geeft de map een herkenbare naam.

Afbeelding Toevoegen

Direct een afbeelding uploaden vanaf de computer

Ga naar in de Umbraco-omgeving naar de pagina die je wilt bewerken. Druk vervolgens op onderstaand icoon op de plek waar je de afbeelding toe wilt voegen:

Veld Afbeelding Toevoegen

Vervolgens verschijnt er een extra menu aan de zijkant. Druk op de knop Upload om een afbeelding te selecteren in de bestanden van je computer. Vanuit het menu kun je echter ook zoeken in je Media Library, mocht je de foto al hebben geüpload.

Afbeelding Uploaden

Afbeeldingen optimaliseren

Voordat je afbeeldingen upload, is het handig om deze te optimaliseren voordat je ze upload. Denk bijvoorbeeld aan het formaat en de file size. Wij adviseren om de afbeelding door een tool te halen (bijvoorbeeld tinyjpg.com) of ervoor te zorgen dat je partnerpartij regelt dat er in de code een optimalisatie plaats vind. Je wilt niet dat er afbeeldingen van een paar MB op je pagina worden geladen.