Terug naar het overzicht

Het is belangrijk om te weten wat de gebruikers van je website doen, maar het kans soms lastig zijn om echt goed te doen. Data Layers kunnen je hierbij helpen! Wat ze precies doen, daar vertellen we later meer over. Maar het is goed om te weten dat er ook aan Umbraco websites Data Layers kunnen worden toegevoegd. Omdat Umbraco websites altijd door een development partij gemaakt worden, zal ook de implementatie en het daadwerkelijk pushen van data door developer gedaan moeten worden. Om alles goed met elkaar af te kunnen stemmen, is het belangrijk om te weten wat een Data Layer is, hoe het bij kan dragen aan het begrijpen van je bezoekers, en hoe je controleert of er al een Data Layer geïmplementeerd is. Dat behandelen we allemaal in dit artikel. Daarnaast bespreken we welke informatie de development partij van jou als online marketeer nodig heeft om succesvol de juiste data op het juiste moment te pushen.

Wat is een Data Layer?

Een Data Layer is een virtuele laag tussen je website (code en server) en je tagbeheeroplossing (bijvoorbeeld Google Tag Manager). Hiermee kun je data opslaan, verwerken en doorgeven. Technisch gezien is het een JavaScript-object, dat in sommige gevallen ook wel een Universal Data Object (UDO) wordt genoemd.

Je kunt een Data Layer zien als een virtuele “master”-laag van alle gegevens die toegankelijk zijn op je website. Wanneer gegevens in de Data Layer worden geplaatst, worden gegevens van de website gemakkelijk leesbaar door middel van de tagbeheeroplossing en daardoor gemakkelijk door te geven aan verschillende analyse- en marketingtools (Google Analytics, Google Ads, Facebook, LinkedIn, enz.).

Data Layers Umbraco

Waarom een Data Layer?

Als marketeer wil je natuurlijk de best mogelijke resultaten en zo veel mogelijk producten of diensten verkopen. Om dat te doen, moet je relevante inhoud aan gebruikers aanbieden. Maar om te weten wat relevant is – en nog belangrijker, wat niet – moet je weten wat je gebruikers wel en niet interessant vinden. Traditionele oplossingen hiervoor zijn enquêtes, opiniepeilingen en trial & error, maar met de opkomst van internet en online marketing zijn deze gegevens gemakkelijker beschikbaar via online tracking tools. Dit is precies waar de Data Layer om de hoek komt kijken.

De Data Layer vergroot de beschikbare gegevenspool die beschikbaar is op een manier die gemakkelijk is om mee te werken en begrijpen. Online marketeers gebruiken dan ook graag de Data Layer, omdat ze hierdoor meer gegevens kunnen verwerken en gebruiken om het gedrag van bezoekers te begrijpen. Bij het bijhouden van webanalyses is het niet voldoende om alleen te weten of iemand een pagina heeft gezien – je wilt meer weten. Over de gebruikers en de acties die ze ondernemen op je website. Alleen dan krijg je meer inzicht in hun gedrag en kun je complexere vragen beantwoorden.

Google Tag Manager als tagmanageroplossing

Veelal wordt Google Tag Manager gebruikt als tagmanageroplossing. En hoeveel je als marketeer zonder al te veel technische kennis al veel kunt klaarmaken zonder tussenkomst van een ontwikkelaar, zijn er beperkingen. Dit is met name het geval wanneer je toegang wil tot gegevens die zijn opgeslagen op de server van de website. Denk aan een gebruikers-ID of transactiegegevens over een aankoop die niet direct beschikbaar zijn op de website. Om ook deze gegevens in de Data Layer te krijgen, is de hulp van een developer nodig.

Data Layer implementeren en gegevens in de Data Layer krijgen

Allereerst is het belangrijk om te controleren of de Data Layer al geïmplementeerd is op de website. Controleer hiervoor de broncode van de website en zoek naar een Google Tag Manager-fragment of en Google Optimize-fragment in de <head>. Als je een van deze fragmenten met een verwijzing naar “dataLayer” op je website aantreft, is de Data Layer geïmplementeerd en klaar voor gebruik.

Als geen van beide op de website staat, moet de developer dit implementeren voordat je gegevens naar de DataLayer kan pushen. Meer hierover kun je lezen in Umbraco’s A developer’s guide to the Data Layer. Hier wordt ook uitgelegd hoe je de gegevens in de Data Layer krijgt.

3 belangrijke vragen voor marketeers

Developers spelen dus een essentiële rol in het uiteindelijk gebruik van Data Layers. Maar ook marketeers zullen input moeten geven, om te zorgen dat de juiste gegevens op het juiste moment worden gemeten. Hieronder drie vragen waar je marketeer bij stil moet staan, voordat je je developer zomaar vraagt data te gaan pushen naar de Data Layer:

  • Vanaf welk moment moet de data beschikbaar zijn? Wanneer een pagina wordt geladen? Of pas als alle triggers voor een paginaweergave zijn geactiveerd?
  • Wanneer moet de data gepusht worden? Dit is grotendeels gerelateerd aan de vorige vraag, maar is nog steeds belangrijk voor alles wat komt nadat de pagina wordt geladen. Moeten de gegevens beschikbaar zijn voor een paginaweergave, klik, timer of interactie? Als het bijvoorbeeld data is over een aanmelding, wordt de Data Layer ook geactiveerd wanneer de aanmelding plaats vindt, en niet alleen bij het laden van een pagina.
  • Welke data moet er gepusht worden? Hoewel dit in de meeste gevallen snel duidelijk is, is het belangrijk om af te stemmen met de developer over welke gegevens worden gepusht en hoe deze zijn gestructureerd. Dit is makkelijk te doen als het om iets eenvoudigs gaat, zoals het voorbeeld van ‘aanmelden’. Maar als het iets complex is, zoals verbeterde e-commerce events, is het erg belangrijk dat beide partijen precies weten hoe het wordt gepusht en gestructureerd. Als dit niet goed afgestemd wordt, kan het betekenen dat je het later opnieuw moet doen.